testi

Till innehållet

Blir he ti naga?

20.7.2013 Folke Pahlman
 

JAG VET ATT många är otåliga. Det är jag också. Vid det här laget borde Malmens centrumprocess ju redan ha visat upp konkreta resultat. Eller...?

Jag kan trösta de mest otåliga med att att mycket är på gång.

Några grejer har redan gett resultat. Några ger resultat ännu i år. Några behöver mera tid, utredningar och letande efter finansiering.

Därtill behövs visioner att enas om för de kommande 30 åren. 

ETT FÖRSTA LITET steg framåt gjordes i måndags (15.7.13). I samarbete mellan Strandbo Group, stadens trädgårdsenhet och ProMalm har återuppväckt en simstrand mitt i "byn" på Kalkholmen framför hotellet.  Där får man sola, njuta av härlig utsikt över Kyrkfjärden, ta en kaffe eller glass och simma i sandstranden.

Trädgårdsenheten har röjt buskar som helt skymde havet medan Hotel Kalkstrand placerade solstolar fritt för allmänheten att använda. Handduk finns att hyra.

Båtfolk, besökare och ortsbor kan nu hela resten av sommaren sola på Kalkholmen istället för på Kanarieöarna.  

ETT ANDRA projekt är motionsslingan BRORUNDAN runt Sundet som förses med upp till 16 högklassiga efterlängtade utegymredskap. Sponsorer har vidtalats och så fort alla gett klarsignal skaffas redskapen. De bör beställas möjligast snabbt eftersom leveranstiden är hela 8 veckor. Det som nu fördröjer är semestrarna som gör det svårt att nå rätta människor.

Rundan blir 2,8 km mellan bron vid Skärgårdsvägen och Kalkbron. Vill man kan man förkorta rundan genom att ta en genväg över en av de mellanliggande broarna.

Rundan kan småningom förlängas ända till Bläsnäs.

En invigning med ett roligt motionsjippo planeras redan av Piffens friidrottssektion. 

I ANSLUTNING TILL BRORUNDAN planeras en familjelekplats i Centralparken där barn och vuxna kan leka och spela olika familjespel tillsammans. En central figur blir barnens vän, sakförare Vilhelm Hallonblad som ska stå staty i naturlig storlek med sin kärra. Den ska barnen få krypa upp i, precis som på Hallonblads tid. Målet är att statyn görs under en ledd arbiskurs.

Här ska finnas lekredskap, familjespel som petanque, schack, mölkky, kanske minigolf och en bod med info och försäljning.

Familjeparken kräver mycket planering och Leaderansökningar, så den kan i bästa fall byggas upp 2014. 

ETT MINI-SIMSTADION har skissats som en fortsättning på sandstranden på Kalkholmen öster om Ångbåtsbryggan. Med flytbryggor kan skapas en handfull 50 meters simbanor för motionärer medan barnen simmar vid playan eller dyker från trampolin och hopptorn. Dessutom tillkommer omklädningshytter.

Ett simstadion skulle betjäna ortsbor och gästhamnens och andra besökare.

Det här är ett stadens projekt. Likaså är det ett absolut behov att i snabb takt se över gästhamnsområdet i sin helhet. Serviceutbud och faciliteter MÅSTE  breddas och förbättras för att locka nöjda besökare. Det hänger på framsynta politikers vilja att i svåra spartider också våga satsa på projekt som höjer Malmens anseende som besöksort. Den vägen ökar inkomsterna.  

TRYCKET FRÅN ORTSBORNA att få bort f.d. Blomsterhallen bara växer i styrka. Huskomplexet upplevs som en skamfläck för Malmen. En så central plats, mitt i byn, skulle mycket bättre passa som stadens SALUTORG. Skyddad för väder från alla håll, nära till vattnet, nära till gågatan, tillräckligt stor. Behövs mera plats står hela gågatan till förfogande.

Huset är enligt byggnadsinspektionen i så dåligt skick att det utgör en fara, arkitektkontoret fasar över skicket.

Diskussioner har förts och ska föras med privata ägaren för att en tillfredsställande lösning kan nås.  

SÅDANT ÄR LÄGET just nu på detaljplanet. Tankar på hur helheten ska formas under de kommande åren fram till 2040 är under arbete med förhoppningen att stadsfullmäktige ska omfatta visionerna som leder oss fram på en gemensam väg vi tror på.

Det är helt ok att satsa på sommarturister och allmän uppsnyggning i staden. Det är så kort tid av året som turisterna "hämtar" pengar ,så om ni orkar så ha även hela året i tankarna.. Hur få hit gäster övriga tider än på sommaren?
Kunde det ordnas ollika seglarkurser då vi har stranden runt knuten.
Kunde vi ev. Få invånare som är båtfolk? Men då borde vi nog få flera båtplatser.

Kunde man göra reklam för Pargas som bollstaden? Olika bollsporter kunde ha träningsläger och tävlingar. Kanske skolorna kunde utnyttjas mera? Men det krävs väl så mycket frivilliga till en början som man inte kan få . Bra med sundrundan men glöm inte att sätta ut tillräkligt med roskisar o nån vilobänk som det ej finns i skapliga av i Bläsnäs. Lyck till!
Regina.tunturi
[12.08.2013 08:48]
Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp