testi

Mene sisältöön

Suntti täyttää 80 vuotta – sitä on juhlittava!

13.12.2013 Folke Pahlman

 

Paraisten Malmin halkovasta Kirkkosalmesta eli ”Suntista” ruopattu kulkukelpoinen veneväylä vihittiin käyttöön kesällä 1934.

Avajaisista muodostui kunnon kansanjuhla.

Tulevana kesänä, 80 vuotta myöhemmin, luvassa on uusi kansanjuhla. Ja juhlitaankin oikein kunnolla, tiedossa on monipuolista ohjelmaa ja katsauksia ajassa taaksepäin ja eteenpäin.

Avattava silta

Suntin kohtalosta käytiin kova kamppailu: osa oli tiukasti Kirkkosalmen ruoppaamisen kannalla, kun taas osa vaati kiivaasti salmen täyttämistä umpeen.

Saamme kiittää tuon ajan todellisia sankareita siitä, että kaupunkimme keskustan läpi kulkee kauniina helmeilevä kanaali.

Taistelu Suntin tulevaisuudesta ei kuitenkaan ollut ensimmäinen laatuaan.

Vuorineuvos Emil Sarlinilla Paraisten Kalkkivuori Oy:stä oli jo 1907–1908 kauaskantoisia suunnitelmia Kirkkosalmen ruoppaamisesta ja leventämisestä, jotta yhtiö olisi voinut kuljettaa proomuilla kalkkia Turkuun rautatieyhteyksien päähän. Nordkalkin arkistoissa on dokumentteja tästä.

Lisäksi dokumenteista käy ilmi, että Kirkkosiltaa, joka oli tuohon aikaan ainoa Kirkkosalmen yli kulkeva silta, olisi tullut leventää ja paikalle haluttiin avattava silta.

Mutta paikkakuntalaiset asettuivat vastahankaan.  Ajatus Kirkkosalmesta kulkuväylänä jäi vielä kalkkiyhtiön unelmaksi.

Rautatie Suntin poikki

Kun keskustelu Suntin kohtalosta tuli jälleen ajankohtaiseksi 30 vuotta myöhemmin, Sarlin asettui niiden kannalle, jotka halusivat täyttää ”ojapahasen”. Sarlin suunnitteli tuolloin Kirkkosalmen täyttämistä ylijääneellä louheella ja rautatien rakentamista paikalle, niin että sementti olisi voitu kuljettaa Turkuun rautatietä pitkin.

On syytä muistaa, että kalkkiyhtiö toimi saarella, jolta ei ollut kiinteää tieyhteyttä mantereelle. Olikin rohkea veto rakentaa saaristoon maan suurin rengasuuni jo vuonna 1905 ja maailman suurin kiertouuni niinkin aikaisin kuin 1912–1914 ilman nykyajan yhteyksiä! Sitä voi todella kutsua rohkeudeksi, hyväksi itsetunnoksi ja uskoksi tulevaisuuteen.

Mutta niin vain kävi, että Emil Sarlin hävisi taistelun Suntista myös tällä kertaa.

Ja taas on syytä juhlaan!

Laajojen ruoppaus- ja reunojenvahvistustöiden jälkeen Kirkkosalmen uudenkarheaa veneväylä vihittiin käyttöön 1. heinäkuuta 1934.

Kesällä 1984 vietettiin Suntin 50-vuotisjuhlaa.  Kesällä 2014 onkin jo vuorossa 80-vuotisjuhlat!

Suunnittelu on jo täydessä vauhdissa.

Esitämme elokuvamateriaalia sillan vihkiäisistä vuodelta 1934 ja järjestämme valokuvanäyttelyn vuoden 1984 juhlista.  Suunnitteilla on venekulkueita, purjehduskilpailuja, triathlonkisat, köydenvetoa, yöjuoksut ja siltatempaus.

Oikea kunnon kansanjuhla siis – Suntin rannalla, Suntissa ja Suntin yli!

Lukuisat yksittäiset henkilöt ja paikalliset yhdistykset ovat ilmaisseet olevansa kiinnostuneita osallistumaan juhlajärjestelyihin. Pääjärjestäjinä ja koordinaattoreina toimivat Pro Malmi ja Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö.Fira sundet med att restaurera den!! Muddring etc.. Finns ju bara grynnor överallt
Sumppisamppa
[05.01.2014 18:19]
Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun