testi

Mene sisältöön

Kalakamut kokkailevat - saaristoruokaa rakkaudella!

2.5.2019 Gäddan och gänget - Kalakamut

GaddanochGangetKockar.jpg
Kalakamuilla oli syksyllä ilo viettää muutama päivä Pjukalan päiväkodissa, sillä päiväkodin neljä lapsiryhmää toimi pilottiryhminä, jotka testasivat erilaisia leikkejä ja ohjelmaosioita ennen Kalakamujen kiertuetta.

Kalakamut olivat päiväkodissa monessa mukana; sisällä ne osallistuivat leikkeihin ja satutuokioihin, ulkona taas kalastuspäiviin, jolloin ne olivat yhdessä lasten kanssa kalastamassa laiturilla, sekä luontotaideaamupäivään, jolloin ne saivat tehdä omat pensselit luonnonmateriaalista ja sitten maalata niillä.

Kalakamut pääsivät mukaan myös päiväkodin sadonkorjuujuhlaan! Sadonkorjuujuhlaa varten lapset saivat itse leikata kasvikset tikuiksi ja syödä ne sitten dipin kera. Eskarilaiset olivat leiponeet jälkiruoaksi herkullisen porkkanakakun ja juomana oli omenamehua. Omenamehu oli valmistettu lasten itsensä päiväkodin pihasta keräämistä omenoista, jotka aikuiset olivat vieneet Bornemannin mehustamoon.

Tästä inspiroituneina Kalakamut tuumasivat, että ruoanlaitto yhdessä lasten kanssa voisi olla hauskaa. Samaan aikaan Kalakamut kuulivat perhetalo Ankkurin kahvipöydässä juttuja itse tehdystä rapuliemestä, mämmistä ja monista, monista muista maukkaista ruoista, jotka tehdään perinteisillä resepteillä ja perinteisistä raaka-aineista.

Sälarna-ryhmän 2-vuotiaat ja Ekorrarna-ryhmän 3–5-vuotiaat toimivat pääkokkeina, kun Kalakamut tekivät yhdessä lasten kanssa sekä juuresmuusia että pannukakkua, molemmat tyypillisiä saariston ruokia. Kalakamut panivat ilahtuneina merkille, että kaikki lapset tykkäsivät kokata ja halusivat olla mukana. Useimpien lasten mielestä heidän itsensä tekemä ruoka oli hyvää.

Näiden kokkaustuokioiden aikana Hauki sai loistavan ideansa: Kalakamujen pitäisi tehdä lapsille reseptikirja Paraisten saaristolle tyypillisistä ruokalajeista! Reseptien pitäisi olla sellaisia, että lapset voisivat olla mukana ruoanlaitossa. Tärkeässä osassa olivat myös raaka-aineet: itsestään selvää oli, että resepteissä olisi mukana kalaa, marjoja, kananmunia, juureksia, riistaa ja possua. Reseptikirjassa pitäisi olla jotain suolaista, jotain makeaa, keitto, jotain koostumukseltaan vähän kiinteämpää, jotain oikein perinteistä ja jokin vähän nykyaikaisempi resepti, jonka raaka-aineet kuitenkin olisivat perinteisiä.

Tärkeintä reseptikirjassa on kuitenkin se, että lapset voivat itse seurata reseptejä, vaikkeivät vielä osaa lukea. Keittokirjassa on tilaa myös omille resepteille. Ajatuksena on, että lapset voivat kysellä kotona perinteisiä saaristolaisreseptejä, mummin reseptejä Karjalasta, vaarin reseptejä Hämeestä, äidin reseptejä Ruotsista tai isän reseptejä Syyriasta.
Tällainen siitä tuli! Kalakamut kokkaavat – saaristoruokaa rakkaudella!

Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen kaikki lapsiryhmät ovat saaneet oman keittokirjansa. Sinäkin voit tulostaa itsellesi oman keittokirjan:


Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun