testi

Till innehållet

Gymnasieklasserna tillsammans på Själö

30.10.2017 Gymnasister

Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio bedriver sedan ett år tillbaka ett samarbete där bl.a. vissa kurser är gemensamma. Syftet med dessa kurser är att, förutom att kunna erbjuda kurser som är något utanför det “vanliga”, att även öka kontakterna till den andra språkgruppen. Huvudprincipen är att man skall kunna tala sitt eget språk, men sträva till att även förstå det andra språket. Förstår man inte skall man fråga, och då kan någon annan säkert förklara.

Enligt den nya läroplanen skall gymnasierna erbjuda temakurser där ämnesövergripande helheter, samarbete och digitala kunskaper sätts i fokus. PSG och PL håller på att utarbeta en temastudiehelhet på tre olika kurser i vilka Skärgårdshavets biosfärområde, hållbar utveckling och tvåspråkigt samarbete betonas. Området och läroämnen varierar från kurs till kurs så att studiehelheten kan erbjuda något för varje studerande. Dessa kurser kommer att utgöra en skärgårdsprofilering för våra gymnasier i skärgårdsstaden Pargas.

Den första av dessa kurser är “Förändring - studier i Skärgårdshavets biosfärsområde” - Undersökande projektarbete med hjälp av digitala arbetssätt (TS2) -  där vi tisdagen den 5e april gjorde en utfärd till Själö, som trots att ön inte direkt hör ätill biosfärsområdet var det ett utmärkt val för att köra igång en kurs som handlar om skärgårdsnaturen och människan i skärgården.

På Själö fick de studerande ta del av information om kursen, en presentation om Skärgårdshavets forskningscenter som Turun yliopisto driver på ön samt en rundvandring och guidning vid kyrkan. Kursdeltagarna utförde olika uppgifter på ön bl.a. spelade in videosnuttar, tog bilder och bekantade sig med varandra. Kursen fortsätter nästa vecka och då får deltagarna presentera sina projektplaner för gruppen. Kursen avslutas med ett seminarium i slutet av maj där alla alster presenteras - det kan handla om filmer, konstverk, presentationer, fotografier eller kombinationer av dessa.

Sjalo1blur.jpg

"Själö har den vackraste naturen som finns, jag har aldrig sett finare. Vart man än gick fick man se nya saker och njuta av tystnaden, det var som om tiden hade stannat och som om jag var den enda som gick framåt". 

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp