testi

Till innehållet

Hållbart centralkök i Houtskär

27.10.2017 Houtskär centralkök

Fridhems Centralkök i Houtskär började med närproducerad mat till alla våra kunder, dagisbarn, skolelever och åldringar hösten 2015.

Vi använder närproducerade livsmedel så långt det går och därefter inhemska livsmedel. Utländska livsmedel undviker vi och vill i så fall att dom skall vara ekologiska. T.ex. ris är utbytt till inhemskt korn.

Potatis, fisk, tomater, dill, persilja, gräslök rabarber, vetemjöl, graham mjöl, mannagryn, bondbönor får vi från Houtskär som täcker hela årsbehovet. Morot, lök, gurka, paprika, sallad och andra grönsaker täcker inte hela årsbehovet, men vi använder så långt det räcker och sedan köper vi inhemskt via Kespro.

Nötkött får vi från Korpo Wattkast året runt. Blåbär och lingon får vi från Nagu. Vi har ett stort frysrum så vi kan ta emot råvaror efter säsong och frysa in. Vi kokar våra egna buljonger, det vill säga kött-, fisk-, grönsaks- och hönsbuljong. Vår gryta har ett avkylningssystem och därför går det enkelt att koka,  kyla av och frysa in. Vi använder inte buljongpulver.

Några andra exempel:
- allt bröd utom surbröd, knäckebröd och bullalängder bakas i Centralköket
- yoghurten blandas av naturell yoghurt och närproducerade bär
- saftsoppan kokas i köket. Bonne saftkoncentrat, som är utan socker och tillsatsämnen, används
- kalja och dressing lagar vi själva
- ingen ”färdigmat” används.

Jobbet i köket känns meningsfullare och alla tar mer ansvar för slutresultatet. All respons från kunderna är viktigt. Vi försöker hålla god kontakt med våra kunder och har fått mycket positiv feedback.

                     DSC_0416.JPG

I skolan har också elevkåren engagerat sej i maten, vilket är bra. Vi har gjort upp en egen matlista som går efter säsong. Kunderna har också fått önska maträtter beroende på deras teman, program och arrangemang i skola, dagis och åldringsvård. Till exempel har vi haft Östersjölunch, Barnkonventionsdag och Åldringsvecka. Vi uppmärksammar högtider såsom jul, påsk, midsommar, Runebergsdag, fastlagstisdag och första maj i vår matlista.

En stor utmaning har varit att få tag på inhemska livsmedel från Kespro, samt att veta vem som kan sälja vad av närproducerade livsmedel.

Ännu har vi inte kommit dit som vi från början tänkte, till exempel att ha flera lunchalternativ att välja på. Nygräddat bröd alla dagar till salladsbordet hade vi också tänkt. Egna inläggningar har vi inte heller kommit igång med så att det skulle täcka hela årsbehovet, men en del gör vi själva.

Vi har 1-2 vegetariska rätter i veckan för att vi skall kunna hålla budgeten och för en hållbar utveckling. Att baka eget bröd är ekonomiskt. Eftersom vi har avsvalningsskåp kan vi ta tillvara mat som inte varit framme i serveringen och på det viset är matsvinnet mycket litet.

Från hösten 2016 utökade vi vegetariska maten så att det vissa dagar serveras som alternativ till den vanliga lunchen. Eftersom vi har en  kund som är vegetarian så lagar vi  lite mera av den rätten och ha en kampanj som heter ”Våga Smaka”. Dom nya näringsrekommendationerna kommer vi också att börja informera om och följa.

Hösten 2016 började också Houtskär Centralkök att som första kök i Pargas stad att använda tvättmedel för yrkesbruk som är tillverkade på växtbaserade råvaror som kommer från livsmedelsindustrins bioprodukter, till exempel från sockerbetor, majs, olika groddar och kli. Produkterna innehåller inte färgämnen, parfym, fosfater, kvatt och klorföreningar. Sure-produkterna har inte kvalificerats som farliga för användaren och man behöver inte skyddshandskar eller skyddsglasögon vid användning. Divercy Care hör till världens ledande företag för tvätt och hygienprodukter. Dom tänker på omgivningen och på användarens trygghet.

Detta ingår också i vår modell för hållbar utveckling.

Med önskan om gott samarbete! 

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp