testi

Till innehållet

Knattelabbet och projektet Expedition Skargardshavet

23.8.2018 Pia Prost

Knattelabbet och projektet Expedition Skärgårdshavet lär barn om livet i Skärgårdshavet
Barn som blir fascinerade av livet i havet, lär sig att värna om det. Både Knattelabbet och Expedition Skärgårdshavet är exempel på nya sätt av väcka barns nyfikenhet för livet i Skärgårdshavet - både ovanför och under vattenytan. 

12Knattelabb260418 AF.JPG

Knattelabbet vid Skärgårdscentrum Korpoström öppnade i år för tredje sommaren i rad. I Knattelabbet får barn och nyfikna vuxna vara marinbiologer för några timmar och lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbotten genom mikroskop och ta vattenprover på olika ställen i hamnen. Här kan barnen under handledning studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Och precis som resten av verksamheten i skärgårdscentret Korpoström kombinerar även Knattelabbet konst och vetenskap, bland annat får man bygga ett eget ekosystem. 
I sommar lyftes även tvåspråkigheten fram i Knattelabbet. För många barn blir besöket i Knattelabbet en av de första kontakterna till landets andra språk och under säsongen har vi producerat material för Knattelabbet som både utvecklar pedagogiken och barnens språkliga inlärning. 

6Knattelabb260418 AF.JPG

Expedition Skärgårdshavet är ett aktiverande äventyrsprogram för barnfamiljer i 15 besökshamnar runtom i Åboland. Projektets mål är att på ett konkret och underhållande sätt introducera barn till Skärgårdshavets spännande miljö, kultur och växt- och djurliv. Inom projektet har äventyrsrutten ”Gäddan & gängets ö-expedition” växt fram. I praktiken handlar det om öspecifika, bestående skyltar med aktiviteter och uppgifter som barn och familjer ska kunna utföra på egen hand i gästhamnarna. Genom att besöka flera öar och göra fler uppgifter, får barnen flera stämplar i sitt öpass. Passen kommer man att hitta i gästhamnarna och vid turisminformationerna runtom i Åboland, och printbara pass finns på projektets hemsida http://expedition.foss.fi/. 

Knattelabbet fick sin början inom FÖSS projekt ”Vårt Skärgårdshav” och är ett samarbete mellan Skärgårdscentrum Korpoström, Skärgårdshavets biosfärområde, Miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi, FÖSS och Forststyrelsen. Sommarens verksamhet har fått finansiering av Svenska kulturfonden. 
Projektet Expedition Skärgårdshavet drivs av FÖSS och Skärgårdshavets biosfärområde och har erhållit finansiering från Leader aktionsgruppen I samma båt – Samassa veneessä.
 

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp