testi

Till innehållet

Missionsboden

23.3.2018 Brita Holmström

Väståbolands svenska församling vill befrämja hållbar utveckling på flera sätt.
Missionsboden, församlingens loppmarknad vid Fredrikaplanen 3 i Pargas, är ett utmärkt exempel: Man uppmuntrar till återanvändning samtidigt som man hjälper behövande både lokalt via församlingens diakoni och globalt via Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet. De frivilliga medarbetarna utför ett meningsfullt arbete som gagnar både miljön och medmänniskan. Missionsboden är öppen tisdagar och torsdagar 15-19 och lördagar 10-13. Man tar emot allt som är helt, rent och användbart, med undantag av elektriska prylar och säkerhetsutrustning (som hjälmar, flytvästar och bilbarnstolar).

Missionsboden, interiör 1.jpg

Ett annat exempel är att församlingen beviljats titeln Rättvis handel-församling. Det innebär att man serverar rättvisemärkt kaffe, te och choklad vid olika tillställningar, och försöker också använda andra rättvisemärkta varor; till exempel fotbollarna på lägergården och bomullen i förstahjälpskåpen är rättvisemärkta. Alla nydöptas familjer får en presentkasse av församlingen, och i den ingår också en rättvisemärkt tvål som påminner om att vi är en Rättvis handel-församling. De flesta rättvisemärkta varor är ekologiskt odlade.

Församlingen har nyligen formulerat sin strategi inför de närmaste åren. Enligt den strategin strävar man bl.a. efter att ombesörja tillgång till sorteringskärl både ute och inne samt använda miljövänliga tvätt- och rengöringsmedel. Ett mål är att i framtiden erhålla Kyrkans miljödiplom.

Brita Holmström, diakonissa

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp