testi

Mene sisältöön

Luontokoulu Turunmaalla!

8.2.2017 Emilia Nordling

Natur och Miljö -yhdistys on marraskuussa 2016 käynnistänyt luontokoulun nimeltä Åbolands naturskola. Luontokoulun on tarkoitus järjestää luontokoulupäiviä koululuokille ja päiväkotiryhmille Paraisilla, Kemiönsaarella, Turussa ja Kaarinassa. Tarkoituksena on, että koululaiset ja päiväkotilapset pääsevät entistä useammin luontoon oppimaan, kokemaan ja tutkimaan. Olen itse luontokoulun opettaja ja minulla on ilo päästä mukaan näille löytöretkille.

smakryp.jpg

Miksi luontokoulutoimintaa tarvitaan?

Luontokoulutoiminnan avulla haluan antaa luontokoulun oppilaille mahdollisuuden oppia tuntemaan oma lähiympäristönsä ja saaristoluonto ja viihtymään niissä. Luontokoulupäivän aikana lähdemme ulos koulun tai päiväkodin lähiympäristöön ja opetus tapahtuu ulkona. Saatamme lähteä myös vähän pitemmälle retkelle ainutlaatuiseen saaristoon. Päiväkotilasten ja koululaisten oppiessa myös opettaja ja ryhmän aikuiset saavat samalla uusia ideoita opetukseen ja toimintaan. Ulkonaolosta tulee koko ryhmälle totuttu tapa.

Ulko-opetuksessa oppiminen tapahtuu todellisissa tilanteissa ja käytännön menetelmillä ulkona liikkuessamme. Luontokoulupäivinä etsimme ötököitä, haistelemme männynneulasia ja rakennamme linnuille pesiä. Pelaamme myös ravintoketjupeliä, laskemme pinta-aloja, teemme yhteyttämiskokeiluja ja rakennamme luontotaideteoksia, joihin sisältyy tärkeä viesti. Liikkuminen ja ulkonaolo tekevät hyvää kaikille, ja ulkona on usein helpompi omaksua uutta, löytää motivaatiota ja olla utelias ja luova.

Kun luonnon kokee koko keholla ja kaikilla aisteilla, luontoon syntyy tunneside. Paikkaa, jonka tuntee hyvin ja jossa viihtyy, haluaa vaalia ja siitä haluaa pitää huolta. Luontokoulun on tarkoitus antaa koululaisille ja päiväkotilapsille mahdollisuus luoda suhde luontoon ja lähiyhteisöönsä olemalla itse niissä osallisina. Toivon mahdollisimman monien luontokoulun oppilaiden saavan luontokoulun kautta luotua tiiviimmän suhteen lähiympäristöönsä, ymmärtävän miten ihmisen toiminta ja saaristoluonto vaikuttavat toisiinsa ja tämän myötä myös näkevän kestävät valinnat itsestäänselvinä asioina elämässään.

lampa och istapp.jpg

Miten luontokoulutoiminta Turunmaalla käynnistyy?

Paljon tapahtui jo 30 vuotta sitten, kun Natur och Miljö käynnisti Suomen ensimmäisen luontokoulun Länsi-Uudellamaalla. Natur och Miljöllä on tällä hetkellä kolme luontokoulua, ja runsas vuosi sitten ajattelimme, että oli aika laatia suunnitelmat neljännen, Turunmaalla toimivan luontokoulun perustamiseksi.

Syksy 2016 oli täydellinen ajankohta luontokoulun käynnistämiseen. Perus- ja esiopetuksessa on syksyn aikana otettu käyttöön uusi opetussuunnitelma ja ensi syksynä myös varhaiskasvatuksessa aletaan työskennellä uuden kasvatussuunnitelman mukaisesti. Kaikissa näissä suunnitelmissa sanotaan, että koululaisten ja päiväkotilasten pitää päästä ulos luontoon ja lähiyhteisöön sekä oppia arvostamaan kestävää elämäntapaa.

Lähikuukaudet kuluvat vielä suunnitelmien laadinnassa, materiaalien hankinnassa ja toiminnan kehittelyssä. Olen ehtinyt jo tavata monia ihmisiä, kertonut mitä teen ja keskustellut erilaisista yhteistyöideoista. Kaikki ovat ottaneet uuden luontokoulun ilolla tervehtien vastaan. Tärkeimpiin henkilöihin eli päiväkotilapsiin ja koululaisiin en vielä ole ehtinyt tutustua, mutta ei aikaakaan, niin tapaamme metsässä!

Otathan yhteyttä, jos haluat kuulla lisää tai esittää omia toiveita toiminnastamme!

Emilia Nordling
Luontokoulun opettaja
Åbolands naturskola
Natur och Miljö r.f.

www.naturochmiljo.fi/abolands_naturskola

www.facebook.com/abolandsnaturskola

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Tulosta
Jaa |
Sivun alkuun