testi

Till innehållet

Naturskola i Åboland!

8.2.2017 Emilia Nordling

Natur och Miljö har startat Åbolands naturskola i november 2016. Naturskolan ska arrangera naturskoldagar för skolklasser och daghemsgrupper i Pargas, Kimitoön, Åbo och S:t Karins. Eleverna och barnen ska nu mer än tidigare få gå ut i naturen för att lära sig, uppleva och undersöka. Själv är jag naturskollärare och har glädjen att få gå med ut på upptäcktsfärderna.

smakryp.jpg

Varför behövs naturskolverksamhet?

Med naturskolverksamheten vill jag ge naturskolans elever en möjlighet att lära känna och trivas i sin egen närmiljö och skärgårdsnaturen. Under en naturskoldag går vi ut i skolans eller daghemmets närmiljö och undervisningen sker utomhus. Vi kan också ta oss ut på en lite längre utfärd i den unika skärgården. Samtidigt som barnen och eleverna lär sig får också läraren och de vuxna i gruppen nya idéer för sin undervisning och verksamhet. Hela gruppen får också en vana i att vistas utomhus.

Genom uteundervisning sker inlärningen i verkliga situationer och med praktiska metoder medan vi rör på oss utomhus. Under naturskoldagarna ska vi söka efter småkryp, dofta på granbarr och bygga fågelbon. Vi kommer också att spela näringskedjespel, räkna arealer, göra experiment med fotosyntes och bygga naturkonstverk med viktiga budskap. Att röra på sig och vara ute får var och en att må bra och ofta går det då lättare att ta till sig nytt, hitta motivation samt vara nyfiken och kreativ.

Då du upplever naturen med hela kroppen och alla sinnen väcks naturkänsla. En plats du känner väl och trivs på värnar du om och vill ta hand om. Naturskolan ska ge eleverna och barnen en möjlighet att skapa ett förhållande till naturen och samhället genom att själva vara delaktiga.  Jag hoppas att många elever via naturskolan ska skapa ett närmare förhållande till sin närmiljö, förstå hur människans verksamhet och skärgårdsnaturen påverkar varandra och därmed också ser hållbara livsval som en självklarhet.

lampa och istapp.jpg

Hur startar naturskolverksamheten i Åboland?

Mycket började redan för 30 år sedan då Natur och Miljö startade Finlands första naturskola i västra Nyland. Idag har Natur och Miljö tre naturskolor och för ett drygt år sen tyckte vi att det var dags att göra upp planer för en fjärde naturskola som ska verka i Åboland.

Hösten 2016 var en perfekt tidpunkt för att starta naturskola. Den nya läroplanen har under hösten tagits i bruk inom grundläggande utbildningen och förskolan och nästa höst ska också småbarnspedagogiken arbeta enligt en nya pedagogisk plan. Alla dessa planer säger att eleverna och barnen ska få gå ut i naturen och samhället samt lära sig att uppskatta en hållbar livsstil.

De närmaste månaderna kommer ännu att gå åt till att göra upp planer, införskaffa material och bygga upp verksamheten. Jag har redan hunnit träffa många människor, berättat vad jag sysslar med och diskuterat olika samarbetsidéer. Alla har glatt tagit emot den nya naturskolan och varit mycket välkomnande. De allra viktigaste personerna, barnen och eleverna, har jag inte ännu hunnit bli bekant med, men nu är det inte länge kvar tills vi ses i skogen!

Ta gärna kontakt för att höra mera eller kom med egna önskemål för vår verksamhet!

Emilia Nordling
Naturskollärare
Åbolands naturskola
Natur och Miljö r.f.

www.naturochmiljo.fi/abolands_naturskola

www.facebook.com/abolandsnaturskola

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp