testi

Mene sisältöön

Tervetuloa Paraisille!

20.10.2015 Patrik Nygrén

SPR:n Turunmaan piirin uusi hätämajoitusyksikkö Nauvossa otti vastaan ensimmäiset asukkaansa viime viikolla ja keväällä SPR suunnittelee käynnistävänsä vastaanottokeskuksen kaupungin tiloissa Paraisten Norrgårdissa.

Paraisten kaupunginhallitus viestitti kokouksessaan nyt runsaat kolme viikkoa sitten, että kaupunki toivottaa tervetulleeksi ajatuksen hätämajoitusyksikön tai vastaanottokeskuksen perustamisesta Paraisille. Kaupunki toivottaa nyt tulleet ja vielä tulevat ihmiset tervetulleiksi. Maahanmuuttovirasto voi tosin sijoittaa hätämajoitusyksikön mihin kuntaan tahansa myös ilman kunnan suostumusta, mutta se oli joka tapauksessa tärkeä kannanotto kaupungin puolelta. Haluamme osallistua ja yrittää auttaa.

Paraisten kaupunki on nostettu esille eräänlaisena mallikuntana, mitä tulee vuosina 2014 ja 2015 vastaanottamiemme yhteensä noin 30 kiintiöpakolaisen kotouttamiseen. Määrä on vaatimaton nyt, kun maahan saattaa päivittäin tulla enimmillään tuhatkin ihmistä, mutta tämä kokemus lyhyeltä ajalta on nyt kullanarvoinen tässä nykyisessä tilanteessamme. Erityisen arvokas tämä kokemus on, mikäli kaupunki myöhemmin haluaisi ottaa vastaan maastamme turvapaikkaa hakeneita ja sen saaneita. Varsinainen kotouttamistyö alkaa siinä vaiheessa.
Signaalit, joita olen saanut eri-ikäisiltä ja eri elämäntilanteissa olevilta yksittäisiltä poliitikoilta, työtovereilta ja asukkailta ovat kauttaaltaan olleet myönteisiä. Uskon, että voimmekin sanoa, että me Paraisilla olemme nyt aidosti aikeissa auttaa ja että todella moni kokee asian tärkeäksi. Kyse ei ole sinisilmäisyydestä, useimmat ymmärtävät, että myös haasteita on paljon ja että haasteista voi kehittyä myös ongelmia. Kyse on halusta toimia nyt ja myötävaikuttaa siihen, että asiat hoituvat mahdollisimman hyvin.

Tulee olemaan mielenkiintoista, mutta samalla hieman epätodellista kohdata nyt Nauvoon tulevat ihmiset; nämä ihmiset tulevat maailmasta, jossa väkivalta tai väkivallan uhka on pysyvä osa arkea. He ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kulttuurinsa ja yrittävät nyt aloittaa uuden elämän kaukaisessa pohjoisessa maassa. Meidän saattaa yksinkertaisesti olla vaikea todella ymmärtää ja sisäistää näiden ihmisten elämässä tapahtuneita asioita, ne tuntuvat niin kaukaisilta verrattuna omaan turvalliseen arkeemme täällä. Näemme asioista televisiosta, luemme niistä Twitterissä, jaamme niitä Facebook-päivityksissämme tai luemme uutisia lehdestä tai netistä, mutta kuitenkin tuntuu siltä, ettei median rajapinta aivan täysin pysty välittämään todellisuutta tai antamaan kasvoja paossa oleville ihmisille. Mutta kun SPR:n työntekijät Nauvossa sijaavat vuoteita valmiiksi näille tuntemattomille ihmisille, kun me sitten kohtaamme heidän katseensa kaupassa tai kylällä, silloin ymmärrämme: uutisvirtojen ihmiset ovat nyt täällä meidän luonamme ja meidän keskuudessamme.

Tervetuloa kaupunkiimme!

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun