Mene sisältöön


Viola Renvall

TUOTANTO           PAINETUT LÄHTEET         TEKSTINÄYTTEET 

Viola Renvall syntyi 6.4.1905 Tampereella, jossa hän myös vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän on kuvannut lapsuuttaan, kouluaikaansa ja kokemuksiaan kansalaissodasta 1918 kirjassa Det hände i Tammerfors (1992). Renvall opiskeli ruotsia ja historiaa Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi 1932. Renvall on sanonut, että hän tiesi jo tuolloin haluavansa kirjailijaksi, mutta siitä huolimatta hän toimi ruotsin ja historian opettajana työelämänsä ajan.

Renvall meni naimisiin 1936 kirjailija ja opettaja Hjalmar Krokforsin kanssa. Avioitumisen jälkeen pariskunta asettui Pohjanmaalle, ensin Ähtävälle ja myöhemmin Kruunupyyhyn, jossa Krokfors toimi opettajana. Pohjanmaan-vuosien aikana syntyivät myös pariskunnan kolme lasta. Pohjanmaa oli lähellä Renvallin sydäntä hänen elämänsä loppuun asti, myös perheen muutettua Paraisille 1950.

Viola Renvall debytoi kirjailijana runokokoelmalla Inom kretsen (1929). Renvall löysi runojensa teemat usein arjesta – hän käsitteli runoissaan luontoa, lapsia sekä elämää ja kuolemaa. Runoja leimaa lyyrinen tunnelma, ja osassa runoista heijastuu lämmin uskonnollisuus. Kristillisyys on Renvallin runojen läpikäyvä teema, mutta hän ei esitä kristillisyyttä dogmaattisesti. Renvallia on kuvattu elämänmyönteiseksi ja arjenläheiseksi ihmiseksi hänen runoihinsa valitsemien aiheiden myötä.

Ensimmäisissä runokokoelmissaan Renvallin runot olivat loppusoinnullisia, mutta kokoelmansa Möte med tystnaden (1950) myötä hän siirtyi vapaamittaiseen runouteen.

Viola Renvall kirjoitti myös lapsille, hän julkaisi viisi satukokoelmaa sekä kokoomateoksen Tio sagor om skogsfolket (1973).

Satukokoelmassa Skogsfolket (1932) ja sen jatko-osassa Den borttappade hallonmasken (1935) esiintyy inhimillistettyjä eläimiä, kun taas teoksessa Den olydiga stjärnan (1940) esiintyvät hahmot ovat perinteisiä satuhahmoja kuten keijukaisia, tonttuja ja peikkoja.

Viola Renvall oli luettu ja pidetty kirjailija, mistä oli yhtenä osoituksena hänen suosionsa suomenruotsalaisten radiokuuntelijoiden keskuudessa ohjelmassa Önskedikten, jossa kuulijat toistuvasti halusivat kuulla hänen runojaan. Renvall oli yksi viime vuosisadan luetuimmista suomenruotsalaisista runoilijoista ja hän oli tunnettu myös Ruotsissa, jossa hänen runojaan on julkaistu useissa antologioissa. Monet hänen runoistaan on sävelletty ja hänen tekstejään on sekä suomenruotsalaisessa että ruotsalaisessa virsikirjassa.

Viola Renvall kuoli vuonna 1998.

Renvall kirjoittaa:

”Mitä olen halunnut saavuttaa kirjoittamisellani? Kirjoittaminen on eräänlaista terapiaa. Sisälläni on vahvoja tunteita, jotka pääsevät purkautumaan kirjoittamisen avulla. Mutta samalla haluan tavoittaa teoksillani muut ihmiset, tutut ja tuntemattomat, olla heidän ystävänsä ja auttaa heitä!”Sivun alkuun