Mene sisältöön


Kulttuuripalkinnot

kulturpris.jpg
Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta on valinnut
Birgitta Bröcklin vuoden 2013 kulttuuripalkinnon saajaksi

Kaksi aktiivista yhdistystä, Föreningen Teaterboulage Yhdistys rf ja Pargas Gaming Community rf, saa Paraisten kaupungin vuoden 2018 kulttuuripalkinnon.

Kaksi melkoisen erilaista yhdistystä, saattaa joku ajatella. Toinen palkinnonsaajista edustaa perinteistä taiteenlajia, teatteria, ja toinen jotakin paljon uudempaa, eli tietokonepelejä. Föreningen Teaterboulage on toiminut yli 20 vuotta, kun taas Pargas Gaming Community on yhdistyksenä melko uusi, vaikka toimintaa sillä on ollut jo yli 15 vuotta.

Yhdistyksillä on kuitenkin useita yhteisiä nimittäjiä: molemmilla on monia uskollisia jäseniä ja molempien toiminta ulottuu kauas kuntarajojen yli.


Pargas Gaming Community (PGC) rf perustettiin vuonna 2014, mutta sitä ennen se toimi aatteellisena työryhmänä vuodesta 2003. Yhdistys järjestää ns. LAN-tapahtumia, joissa kokoonnutaan viikonlopuksi johonkin tilaan pelaamaan tietokonepelejä enemmän tai vähemmän vuorokauden ympäri. Paraisilla LAN-tapahtumat on päätetty järjestää Bergvallan nuorisoseurantalossa. Iso, noin 140 osallistujan LAN-tapahtuma ÅboLANd, jota PGC järjestää Kemiönsaarella joulun välipäivinä, on jo legendaarinen aktiivisten pelaajien keskuudessa. Toiminta on suunnattu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

PGC:n suurin tapahtuma on PGC League, e-urheilun harrastesarja. Vuonna 2016 perustettu sarja oli ensimmäisiä järjestäytyneitä e-urheiluliigoja Suomessa. Sarjassa pelataan viiden henkilön joukkueissa ja parhaat joukkueet pääsevät loppupeliin, joka järjestetään Paraisilla yleisötapahtumana. Sarjaottelut ja loppupelit selostetaan ja näytetään suorana netissä. Neljännellä kaudella mukana oli noin 160 pelaajaa ja katsojia oli pelipäivää kohti säännöllisesti 70-120.

Nykyään e-urheilu lasketaan urheiluseuratoiminnaksi, mikä ei ollut täysin selvää, kun PGC aloitti toimintansa Paraisilla. Tietokonepelit ovat tärkeä osa nykyajan nuorisokulttuuria, ja kulttuurilautakunta haluaa palkinnon avulla nostaa esiin myös sellaista kulttuuria, joka on suunnattu etupäässä nuorille.


Föreningen Teaterboulage Yhdistys rf:llä on vuodessa 2-4 tuotantoa ja se on siten yksi Suomen ruotsinkielisen alueen aktiivisimmista teatteriyhdistyksistä. Teaterboulage on myös alueen ainoa yhdistys, joka esittää ruotsinkielistä kesäteatteria säännöllisesti.

Ohjelmisto on harrastajateatteriyhdistykselle harvinaisen laaja: yhdistys on esittänyt komedioita, revyitä, paikallishistoriallisia näytelmiä, farsseja, musiikki- ja lastenteatteria, draamaa ja klassikoita. Ainutlaatuista on sekin, että yhdistys esittää niin monia kantaesityksiä. Kesällä 2019 esitetään kolmatta vuotta putkeen esitys, jonka on käsikirjoittanut yhdistyksen jäsen. Joukossa on myös taitavia muusikoita ja laulajia. Tämä on varmasti seurausta pitkäjänteisestä toiminnasta, johon uudet jäsenet toivotetaan tervetulleeksi ja joka toimii ympäristönä, jossa voi kasvaa ja kehittyä. Lisäksi yhdistyksellä on monia eri-ikäisiä aktiiveja, jotka työskentelevät yhdessä yli sukupolvirajojen viihdyttääkseen yleisöä.

Yhdistys osallistaa monia, eikä kyse ole vain lavalla esiintyvistä henkilöistä, vaan myös rakentajista, siivoojista, ympäristövastaavista, kahvinkeittäjistä, puvuista vastaavista henkilöistä, graafikoista, tarpeistonhoitajista, maalaajista, parkkivahdeista ja teknikoista puhumattakaan ohjaajista, dramaturgeista, pukusuunnittelijoista, lavastajista, koreografeista ja monista muista. Paljon tehdään vapaaehtoistyönä, mutta johtavissa tehtävissä olevat saavat palkkion työstään. Yhdistys painottaa, että kaikkien panos on yhtä tärkeä yleisön teatterielämyksen kannalta.

Teatterivieraat tulevat koko seudulta ja kauempaakin, ja pienen yhdistyksen korkeaa tasoa ihaillaan suuresti.

Teaterboulage on yksi Paraisten kulttuurielämän kulmakivistä - ei vain teatteriesitysten tuottajana, vaan myös monenlaisen luovuuden areenana ja yhteisönä, jossa aktiivit voivat kehittyä omassa tahdissaan, kokeilla siipiään ja haastaa itsensä ja yleisön.


Kulttuuripalkinnon ovat saaneet:
2018 Föreningen Teaterboulage yhdistys rf
2018 Pargas Gaming Community (PGC) rf 
2017 Bosse Mellberg
2017 Tomi Satomaa
2016 Aloitteentekiä Skatepuistoon
2015 De ungas vänner på Ålön rf
2015 Vrakplundrarförlaget
2014 Heikki Heinonen
2013 Birgitta Bröckl
2012 ''Pargas Hardcore City'' -ryhmä
2011 Opettajat ''Joka koulu soi'' -tapahtuman takana
2010 Solveig Ekholm
2009 Mona Hemmer ja Rea Åkerfelt
2008 Anders Helenius ja Samuel Karlsson
2007 Kurt-Erik Långbacka
2006 Pargas svenska pensionärer r.f. ja koreografi Maire Alho
2005 Liisa Ake-Helariutta
2004 Karl-Gustav Laurén
2003 Ami Taulio
2002 Boundbirsn’s vänner rf
2001 Berit ja Sture Sirén
2000 Riddo Ridberg
1999 Raili Grönblom ja Margareta Sjöholm
1998 Hannu Wuorela
1997 Walter Johansson
1996 Rowlit-festivaalin taustaryhmä
1995 Eivor ”Skini” Sihvonen
1994 Egil Essén


Paraisten kotiseutupalkinto

Paraisten kaupunki koostuu viidestä entisestä kunnasta, ja kaikki kantavat ylvästä historiaansa ja kotiseututunnettaan. Myös entisten kuntien osilla, kuten yksittäisillä kylillä ja saarilla on oma historiansa, jolle antavat leimansa seudulla asuneet ja siellä vaikuttaneet ihmiset sekä eläimisen entiset ja nykyiset ulkoiset edellykset.

Palkinnon tarkoituksen tulee erottua selkeästi yleisestä kulttuuripalkinnosta, joka myönnetään toimimisesta seudun kulttuurielämän hyväksi. Kotiseutupalkinto on tarkoitus myöntää toimimisesta historian ja kulttuuriympäristön hyväksi.

Palkinto annetaan merkittävästä Paraisten paikallisen historian ja kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä. Palkinto voidaan myööntää yksittäiselle henkilölle, ryhmälle tai yhdistykselle.

Kulttuurilautakunta valitsee palkinnonsaajan ja päättää palkinnon suuruudesta. Palkinto jaetaan kulttuurilautakunnan päättämin aikavälein.


Siv Fagerlund vaalii muistojamme

Paraisten kaupungin kotiseutupalkinto menee vuonna 2018 Siv Fagerlundille, joka vaalii isovanhempiensa ja äitinsä elämäntyön, Björkö Handel -kaupan muistoa.

Sivin isoisä perusti kaupan yli sata vuotta sitten ja Sivin äiti hoiti sitä eläköitymiseensä saakka. Siv peri vähitellen kotipaikkansa ja ymmärsi, minkälaisia upeita löytöjä ullakoilla ja ulkorakennuksissa oli tarjolla. Niihin kuului kaupassa 1940-luvulla myynnissä olleita paperinaruista tehtyjä esiliinoja, karamelleja, sokeritoppia, työkaluja, leluja ja paljon muita tuotteita, joista suurin osa oli alkuperäispakkauksissa hintalappuineen.

Vuonna 2008 Siv avasi vanhan liikkeen vierailijoille. Monet tulivat, näkivät ja halusivat puhua muistoistaan ajalta, jolloin kauppa oli toiminnassa. Kaikkien iloksi Siv perheineen on sittemmin pitänyt kauppaa auki vierailijoille jonkin aikaa joka kesä. Monet asiat ovat tuttuja, ja Sivillä on lähes kaikista esineistä ja tuotteista tarina kerrottavanaan.

Tarina alkoi oikeastaan jo silloin, kun Sivin äiti hoiti kauppaa. Hän keräsi lähes kaikkea, kuten monet muutkin sota-ajan kokeneet. ”-Joskus näitä saattaa tarvita, jos tulee taas sota." Mitä me säilytämme tuleville polville? Osaammeko kertoa menneistä ajoista yhtä havainnollisesti? Se jää nähtäväksi.

Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta haluaa vuoden 2018 kotiseutupalkinnolla osoittaa arvostustaan Sivin tekemälle työlle ja sille, että hän jakaa muistonsa Björkö Handelista meidän kaikkien kanssa.


Kotiseutupalkinnon ovat saaneet:
2018 Siv Fagerlund
2017 Åbolands skärgårdsstiftelse / Turunmaan saaristosäätiö
2015 Lisa Ake-Helariutta
2015 Stig Engman
2014 Dolly och Leif Heino
2013 Skröbbel gåbbana -yhdistys 
2012 Lennart Brunnsberg
2011 Tuulikki Wahe-Rohrbach
2010 Bernt Mårtensson


Kotiseutupalkinto Rainer Fagerlundin muistoksi

Rainer Fagerlundin muistoksi perustettiin kotiseutupalkinto vuonna 2005. Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta myöntää palkinnon ja päättää sen myöntämistiheydestä. Palkinto voidaan luovuttaa kotiseututyön, kotiseutututkimuksen tai kotiseutua ja Paraisten historiaa koskevan tiedon levittämisen puolesta tehdystä työstä. Palkinnon ovat saaneet seuraavat henkilöt:

2011 Göran Grönroos
2010 Olle ja Pia-Gunn Anckar
2008 Olof Nordström
2007 Marita ja Arndt Reuter
2005 Göran Silander


Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto

1. Kulttuuripalkinto voidaan antaa yksityisille henkilölle tai muille yhteisölle, jotka ovat merkittävällä tavalla toimineet Paraisten kulttuurielämän hyväksi.

2. Kulttuuripalkinto voidaan jakaa vuosittain kulttuurilautakunnan talousarvion puitteissa.

3. Kulttuurilautakunnan jäsenet voivat lokakuun aikana esittää kirjallisia ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi perusteluineen.

4. Kulttuurilautakunta valitsee kulttuuripalkinnon saajan ja päätöksen tulee olla yksimielinen.

5. Kulttuurilautakunta päättää kulttuuripalkinnon rahallisesta arvosta.

6. Kulttuurilautakunta päättää palkinnon luovutustilaisuudestaSivun alkuun