Mene sisältöön


Kulttuuripalkinnot

kulturpris.jpg
Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta on valinnut
Birgitta Bröcklin vuoden 2013 kulttuuripalkinnon saajaksi

Tänä vuonna Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta myöntää kaksi kulttuuripalkintoa ja yhden kotiseutupalkinnon. Kulttuuripalkinnot myönnetään Bosse Mellbergille ja Tomi Satomaalle, kotiseutu­palkinnon saa Saaristosäätiö.
Palkinnot luovutetaan 5. joulukuuta klo 13 pidettävässä Etkot-tapahtumassa Paraisten kaupunginkirjastossa. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Bosse Mellberg on Korpo Sea Jazz ja Sibelius Korppoossa -festivaalien järjestäjäyhdistyksen eli Korpo Jazz rf:n puheenjohtaja, hän on myös Korpo Kulturgille rf:n hallituksen jäsen, ja lisäksi hän on työskennellyt Korpoströmin Saaristokeskuksen johtajana.

Kun Korppoossa on tarjolla kulttuuria, Bosse Mellbergillä on hyvin todennäköisesti sormensa pelissä. Hänen sydäntään lähellä ovat myös perinteiset talonpoikaisveneet ja ylipäänsä saaristokulttuuri ja ‑identiteetti. Bosse Mellberg on aina valmiina toimimaan, oli sitten kyse elokuvarooleista tai hallitustehtävistä.

Tomi Satomaa on Länsi-Turunmaan seurakunnan kanttori, mutta hän on myös konsertoiva urkuri, kuoronjohtaja ja pedagogi. Tomi Satomaan johdolla Länsi-Turunmaan seurakuntien musiikkielämä on herännyt kukoistukseen, olemme saaneet nauttia mahtavista konserteista kuten Mozartin Requiemista tämän vuoden syyskuussa ja upeista yksittäisistä konserteista ja konserttisarjoista kuten Kesäyö Paraisilla.

Tomi Satomaa istuu Paraisten Urkupäivien ja Barokin labyrinttien hallituksessa. Hän on perustanut Paraisten Vokaaliyhtyeen, jonka johtajana hän myös toimii. Paraisten Vokaaliyhtye on kamarikuoro, joka on nopeasti saavuttanut korkean tason. Tomi Satomaa opettaa urkujen soittoa Musiikkiopisto Arkipelagissa ja hän on kehittänyt ensimmäisenä Suomessa lapsille tarkoitetun jalkion Paraisten kirkon urkuihin.


Kulttuuripalkinnon ovat saaneet:
2016 Aloitteentekiä Skatepuistoon
2015 De ungas vänner på Ålön rf
2015 Vrakplundrarförlaget
2014 Heikki Heinonen
2013 Birgitta Bröckl
2012 ''Pargas Hardcore City'' -ryhmä
2011 Opettajat ''Joka koulu soi'' -tapahtuman takana
2010 Solveig Ekholm
2009 Mona Hemmer ja Rea Åkerfelt
2008 Anders Helenius ja Samuel Karlsson
2007 Kurt-Erik Långbacka
2006 Pargas svenska pensionärer r.f. ja koreografi Maire Alho
2005 Liisa Ake-Helariutta
2004 Karl-Gustav Laurén
2003 Ami Taulio
2002 Boundbirsn’s vänner rf
2001 Berit ja Sture Sirén
2000 Riddo Ridberg
1999 Raili Grönblom ja Margareta Sjöholm
1998 Hannu Wuorela
1997 Walter Johansson
1996 Rowlit-festivaalin taustaryhmä
1995 Eivor ”Skini” Sihvonen
1994 Egil Essén


Paraisten kotiseutupalkinto

Paraisten kaupunki koostuu viidestä entisestä kunnasta, ja kaikki kantavat ylvästä historiaansa ja kotiseututunnettaan. Myös entisten kuntien osilla, kuten yksittäisillä kylillä ja saarilla on oma historiansa, jolle antavat leimansa seudulla asuneet ja siellä vaikuttaneet ihmiset sekä eläimisen entiset ja nykyiset ulkoiset edellykset.

Palkinnon tarkoituksen tulee erottua selkeästi yleisestä kulttuuripalkinnosta, joka myönnetään toimimisesta seudun kulttuurielämän hyväksi. Kotiseutupalkinto on tarkoitus myöntää toimimisesta historian ja kulttuuriympäristön hyväksi.

Palkinto annetaan merkittävästä Paraisten paikallisen historian ja kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä. Palkinto voidaan myööntää yksittäiselle henkilölle, ryhmälle tai yhdistykselle.

Kulttuurilautakunta valitsee palkinnonsaajan ja päättää palkinnon suuruudesta. Palkinto jaetaan kulttuurilautakunnan päättämin aikavälein.

Paraisten kaupungin vuoden 2017 kotiseutupalkinnon saa Turunmaan saaristosäätiö. Turunmaan saaristosäätiön tavoitteena on toimia elävän saariston hyväksi edistämällä ja tukemalla ympärivuotista asumista saaristossa sekä sinne muuttamista, sekä muilla tavoin edistää kestävää talouden, ekologian ja sosiokulttuurin kehitystä Turunmaan saaristossa.

Saaristosäätiö on muun muassa hankkinut Brännskärin tilan Nauvon eteläisestä saaristosta ja vuokraa tilaa saaren elinkeinotoiminnan ja pienimuotoisen matkailun kehittämiseksi yhdessä vuokralaisen/yrittäjän kanssa. Saaristosäätiö vuokraa 1.1.2018 alkaen osia Paraisten saaristossa sijaitsevasta Björkholmenin saaresta matkailutoimintaa varten. Saarella on harjoitettu matkailutoimintaa 50 vuoden ajan.                                                        

Vuodesta 2015 alkaen Turunmaan Saaristosäätiö on ollut Korpoströmin Saaristokeskuksen pääosakas. Korpoström saaristokeskuksessa käsitellään tiedettä, taidetta, luontoa ja kulttuuria saariston näkökulmasta. Viime vuosina Korpoströmin Saaristokeskus on kohottanut profiiliaan saariston elämän, historian, luonnon ja kulttuurin osaamiskeskuksena.

Kotiseutupalkinnon ovat saaneet:
2015 Lisa Ake-Helariutta
2015 Stig Engman
2014 Dolly och Leif Heino
2013 Skröbbel gåbbana -yhdistys 
2012 Lennart Brunnsberg
2011 Tuulikki Wahe-Rohrbach
2010 Bernt Mårtensson


Kotiseutupalkinto Rainer Fagerlundin muistoksi

Rainer Fagerlundin muistoksi perustettiin kotiseutupalkinto vuonna 2005. Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta myöntää palkinnon ja päättää sen myöntämistiheydestä. Palkinto voidaan luovuttaa kotiseututyön, kotiseutututkimuksen tai kotiseutua ja Paraisten historiaa koskevan tiedon levittämisen puolesta tehdystä työstä. Palkinnon ovat saaneet seuraavat henkilöt:

2011 Göran Grönroos
2010 Olle ja Pia-Gunn Anckar
2008 Olof Nordström
2007 Marita ja Arndt Reuter
2005 Göran Silander


Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto

1. Kulttuuripalkinto voidaan antaa yksityisille henkilölle tai muille yhteisölle, jotka ovat merkittävällä tavalla toimineet Paraisten kulttuurielämän hyväksi.

2. Kulttuuripalkinto voidaan jakaa vuosittain kulttuurilautakunnan talousarvion puitteissa.

3. Kulttuurilautakunnan jäsenet voivat lokakuun aikana esittää kirjallisia ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi perusteluineen.

4. Kulttuurilautakunta valitsee kulttuuripalkinnon saajan ja päätöksen tulee olla yksimielinen.

5. Kulttuurilautakunta päättää kulttuuripalkinnon rahallisesta arvosta.

6. Kulttuurilautakunta päättää palkinnon luovutustilaisuudestaTulosta
Jaa |
Sivun alkuun