Mene sisältöön


Paraisten teollisuusmuseo

Kaivostie 1, 21600 Parainen

Yhteyshenkilö: museoamanuenssi Anne Bergström
puh. 050 596 2112


Museo on avoinna 2019

18.6-18.8, ti-su klo 11-16, muulloin sopimuksen mukaan (kiinni 21-23.6).

Sisäänpääsy:
Aikuiset 4 €, alle 12 vuotiaat ilmaiseksi.

Opastusmaksu aukioloaikojen ulkopuolella 50€.

Puhelin: 02 458 1452 tai 050 596 2112
Kotisivut: www.pargashembygdsmuseum.fi/fin

Museopuodissa on myytävänä kalkkikiveen ja paikkakuntaamme liittyvää esineistöä.

Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee Nordkalkin kalkkikivilouhoksen vieressä, Skräbbölentien ja Kaivostien risteyksen vieressä. Museo avattiin vuonna 1982. Kalkkilöydyksillä on ollut suuri merkitys Paraisille aina 1300-luvulta saakka. Museon kokoelmat kertovat monipuolisesti Paraisten Kalkkivuoriosakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla. Kuvien ja tekstien kautta saa käsityksen kalkki- ja sementtiteollisuustoiminnasta Paraisilla sekä siihen liittyvästä sosiaalisesta vastuusta ja vapaa-ajan toiminnasta, joka on kuulunut yhtiölle.

ind-museum.JPG

Yhtiö harjoitti myös laajasti kauppamerenkulkua ja tähän liittyvää esineistöä on myös esillä. Yksi huoneista on sisustettu johtaja Emil Sarlinin konttoriksi. Pohjoismaiden suurinta avolouhosta voi katsoa näköalapaikalta.

gruvan.JPG 

Geologisessa näyttelyssä kävijät voivat osallistua "aikamatkalle" aikaan, jolloin Paraisille niin tärkeä kalkkikivi syntyi. Parainen on geologisen kehityksensä aikana sijainnut leveysasteilla, joiden ilmasto-olosuhteet ovat aivan toisenlaiset kuin nykyään. Vulkaaniset kivilajit ja kalkkikivi kertovat ajasta, jolloin nykyinen Etelä-Suomi sijaitsi lähellä päiväntasaajaa, sekä trooppisista meristä ja aktiivisista tulivuorista. Tekstien ja kuvien avulla kerrotaan milloin, missä ja miten kalkkikivi on muodostunut.
Näyttelyssä kerrotaan myös Paraisten kaivoksessa nykyisin louhittavista kivilajeista, fossiileista ja erityisesti kauniista mineraalista, pargasiitista, joka on saanut nimensä paikkakunnan mukaan. Yhdessä huoneista voi tutustua päägeologi Adolf Metzgerin työssään käyttämiin laitteisiin ja menetelmiin.

Museopuodissa on myynnissä matkamuistoja, jotka liittyvät kalkkikiven historiaan ja paikkakuntaan.

ind-museum3.JPG


Sivun alkuun