Till innehållet


Kulturpris

kulturpris.jpg

Pargas stads kulturnämnd har utsett eldsjälen Birgitta Bröckl till kulturpristagare år 2013

Två aktiva föreningar får Pargas stads kulturpris år 2018, Föreningen Teaterboulage Yhdistys rf och Pargas Gaming Community rf.

Två rätt olika föreningar kan man tycka, den ena pristagaren representerar en traditionell konstart som teater och den andra pristagaren representerar någonting mycket nyare, dvs datorspel. Föreningen Teaterboulage har verkat i över 20 år och Pargas Gaming Community är en rätt ny förening men har som verksamhet funnits redan över 15 år.

Men det finns många gemensamma nämnare för de två föreningarna, båda engagerar många och har hängivna medlemmar, bådas verksamhet når också långt utanför kommungränserna.


Pargas Gaming Community (PGC) rf grundades år 2014 men hade funktionerat som en ideell arbetsgrupp sedan år 2003. Man arrangerar så kallade LAN-evenemang, dvs man samlas i en lokal för ett veckoslut och spelar datorspel mer eller mindre dygnet runt. I Pargas har man valt att ordna LAN-evenemang i ungdomsföreningslokalen Bergvalla och det stora LAN-evenemanget, ÅboLANd, med ca 140 deltagare som PGC arrangeras under julens mellandagar på Kimitoön är redan legendariskt bland de aktiva spelarna. Man riktar in sig på ungdomar i högstadieåldern och uppåt.

PGC:s största evenemang är PGC League, en amatörliga i e-sport, då första ligan arrangerades år 2016 var det en av de första organiserade e-sportligorna i Finland. I Ligan spelar man i fem personers lag och de bästa lagen tar sig till ett slutspel som arrangeras som ett publikevenemang i Pargas. Gruppspelsmatcher och slutspel refereras och direktsänds över nätet. Fjärde säsongen hade ca 160 spelare och regelbundet 70-120 tittare per speldag.

Idag räknas e-sporten till idrottsföreningar, vilket inte var helt klart då PGC inledde sin verksamhet i Pargas. Datorspel är en viktig del av ungdomskulturen idag och kulturnämnden vill genom priset lyfta fram också den delen av kulturen som till största delen riktar sig till den yngre befolkningen.


Föreningen Teaterboulage Yhdistys rf är en av de mest aktiva teaterföreningarna i Svenskfinland, med 2-4 uppsättningar per år. Det är också den enda föreningen som regelbundet spelar sommarteater på svenska i regionen.

Unikt för en amatörteaterförening är dels bredden på repertoaren, man har spelat komedier, revyer, lokalhistoriska pjäser, farser, musikteater, barnteater, drama och klassiker. Unikt är också att man spelar så många urpremiärer, sommaren 2019 kommer man att för tredje året i rad sätta upp en pjäs skriven av en författare ur de egna leden. Ur de egna leden hittar man också duktiga musiker och sångare. Detta säkert som en följd av långsiktig verksamhet där man välkomnar nya medlemmar och där föreningen är ett sammanhang att utvecklas och växa i. Föreningen har också aktiva i många olika åldrar som arbetar tillsammans över generationsgränserna för att underhålla en publik.

Föreningen engagerar många och då handlar det inte enbart om de personer som står på scenen, det är byggare, städare, miljöansvariga, kaffekokare, garderobansvariga, grafiker, ordningsvakter, rekvisitörer, målare, parkeringsvakter, tekniker för att inte tala om regissörer, dramaturger, kostymörer, scenografer, koreografer och många fler. En stor del görs som en frivillig insats men de ledande uppgifterna lyfter arvoden för sina uppdrag. Föreningen betonar att allas insats är lika värdefull för publikens teaterupplevelse.

Teaterbesökarna kommer från hela regionen och även längre bortifrån och beundran över den lilla föreningens höga kvalitet är stor.

Teaterboulage är en av hörnstenarna i kulturlivet i Pargas, inte bara som producent för teaterföreställningar utan också som en arena för många sorters kreativitet och en gemenskap där aktiva kan utvecklas i egen takt, där man får pröva sina vingar och utmana sig själv och publiken.


Kulturpristagarna:
2018 Föreningen Teaterboulage yhdistys
2018 Pargas Gaming Community (PGC) rf 
2017 Bosse Mellberg
2017 Tomi Satomaa
2016 Initiativtagarna till skateparken
2015 De ungas vänner på Ålön rf
2015 Vrakplundrarförlaget
2014 Heikki Heinonen
2014 Barfotastigen
2013 Birgitta Bröckl
2012 Gruppen "Pargas Hardcore City"
2011 Lärarna bakom "Joka koulu soi"
2010 Solveig Ekholm
2009 Mona Hemmer och Rea Åkerfelt
2008 Anders Helenius och Samuel Karlsson
2007 Kurt-Erik Långbacka
2006 Pargas svenska pensionärer r.f. ja koreograf Maire Alho
2005 Liisa Ake-Helariutta
2004 Karl-Gustav Laurén
2003 Ami Taulio
2002 Boundbirs´n:s vänner
2001 Berit och Sture Sirén
2000 Riddo Ridberg
1999 Raili Grönblom och Margareta Sjöholm
1998 Hannu Wuorela
1997 Walter Johansson
1996 gruppen bakom Rowlit-festivalen
1995 Eivor ”Skini” Sihvonen
1994 Egil Essén


Pargas stads hembygdspris

Staden Pargas består av fem f.d. kommuner och alla bär på sin egen stolta historia och hembygdskänsla och även delar av de f.d. kommunerna, så som enskilda byar eller öar, har sin egen historia präglad av de människor som bott och verkat där samt de yttre förutsättningarna man levt/lever i.

Syftet med priset bör klart skilja sig från de allmäna kulturpriset som ges för emn insats för kulturlivet på orten. Hembygdspriset skall vara ett pris för insatser för historien och kulturmiljön.

Priset ges för en betydande insats för den lokala historien och kulturmiljön i Pargas. Pristagaren kan var en enkild person, en grupp eller en förening.

Kulturnämnden utser pristagaren och fattar beslut om prisets storlek. Priset delas ut med en sådan intervall som kulturnämnden besluter om.


Siv Fagerlund vårdar vårt minne

Pargas stads hembygdspris år 2018 går till Siv Fagerlund som i Björkö, Houtskär vårdar minnet av sin morfars, mormors och mors arbete, Björkö Handel

Sivs morfar öppnade butiken för mer är 100 år sedan och Sivs mor kom att sköta butiken fram till sin pensionering. Siv ärvde så småningom hemstället och förstod vilka fantastiska fynd hon hittade på vindar och i uthus. Det var förkläden av papperssnören, karameller, dukar, sockertoppar, verktyg,  leksaker en massa andra produkter som hade sålts i butiken på 40-talet, oftast i sina originalförpackningar med prislapparna på.

År 2008 öppnade Siv den gamla butiken för besökare, många kom, såg och ville tala om minnen från den tid då butiken var verksam. Efter det har Siv med familj hållit butiken öppen för besökare under en tid varje sommar, till alla vårs glädje. Igenkänningsfaktorn är stor och Siv har en historia att berätta om de flesta föremål och produkter.

Denna historia ha egentligen börjat redan under den tid då Sivs mor drev butiken. Hon samlade på det mesta, som så många andra som upplevt krigstiderna. ”- Man kunde behöva det någon gång, om det blev krig på nytt.” Vad sparar vi för kommande generationer, kommer vi att kunna lika åskådligt berätta om gångna tider? Det får framtiden visa.

Kulturnämnden i Pargas stad vill genom Hembygdspriset 2018 visa sin uppskattning för det arbete som Siv har gjort och för att hon delar sitt minne av Björkö handel med oss alla.

Hembygdspristagarna:

2018 Siv Fagerlund
2017 Åbolands skärgårdsstiftelse
2015 Lisa Ake-Helariutta
2015 Stig Engman
2014 Dolly och Leif Heino
2013 Skröbbel gåbbana
2012 Lennart Brunnsberg
2011 Tuulikki Wahe- Rohrbach
2010 Bernt Mårtensson


Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne

Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne inrättades år 2005 och kan delas ut av kulturnämnden i Pargas stad med den intervall som kulturnämnden besluter. Priset kan ges för hembygdsarbete, hembygdsforskning eller för att sprida kunskap om hembygden och Pargas historia. Mottagare för Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne:

2011 Göran Grönroos
2010 Olle och Pia-Gunn Anckar
2008 Olof Nordström
2007 Marita och Arndt Reuter
2005 Göran Silander


Pargas stads kulturpris

  1. Kulturpriset kan delas ut åt enskilda personer, föreningar eller andra sammanslutningar, vilka på ett betydande sätt verkar för kulturlivet i Pargas.

  2. Kulturpriset kan utdelas årligen inom kulturnämndens budget.

  3. Kulturnämndens medlemmar kan inom oktober månad inkomma med skriftliga förslag, med motiveringar, till kulturpristagare.

  4. Pristagaren utses av kulturnämnden och beslutet bör vara enhälligt.

  5. Kulturnämnden besluter vilket penningvärde kulturpriset skall ha

  6. Priset delas ut vid en tillställning som kulturnämnden besluter

Upp