Mene sisältöön


Parainen on Suomen 10. paras kunta

31.10.2012
SUOMIpargas-parainen_kunnat.jpg
 

Parainen on Suomen 10. paras kunta

Helsingin Sanomien teettämän tutkimuksen mukaan Parainen on Suomen 10. paras kunta asua ja elää. HS vertaili kaikkia Suomen kuntia (pois lukien Ahvenanmaa) 17 eri kriteerin perusteella. Kriteereihin kuuluivat mm. työttömyys, sairastavuus, syntyvyys, korkeakoulutus, verotulot, kunnan veroprosentti ja lainakanta, huoltosuhde ja yhteyden saaminen terveyskeskukseen. Kunta sai joka kohdassa pisteen, jos tilanne kunnassa on keskiarvoa parempi. Kaksi pistettä sai, jos tilanne on huomattavasti parempi. Keskiarvoa huonommasta tilanteesta sai 0 pistettä ja huomattavasti huonommasta -1 pistettä. Kyseessä ei ole kuitenkaan tieteellinen arvio, vaan suuntaa-antava indeksi.

Paraista arvioitiin seuraavasti:

Pisteet: 19/22

Kunnalla menee keskimääräistä kuntaa paremmin näissä asioissa: vähemmän rikoksia, vähemmän työttömiä, vähemmän sairaita, enemmän tilaa kodeissa, enemmän verotuloja, vähemmän ihmisiä toimeentulotuella, korkeampi äänestysaktiivisuus, enemmän korkeakoulutettuja, parempi huoltosuhde, matalampi veroprosentti, lääkäriin saa nopeasti yhteyden, vähemmän nuoria ilman läheisiä ystäviä.

Kunnalla menee keskimääräistä huonommin näissä asioissa: vähemmän liikuntapaikkoja, vähemmän vauvoja, enemmän lainaa kunnalla, kunnan vuosikate on heikompi, vähemmän kirjastokäyntejä.

 

Lähde: Helsingin Sanomat 28.10.2012

 

Sivun alkuun