testi

Till innehållet

Gör ditt eget rep med Gäddan och gänget

12.6.2019 Gäddan och gänget - Kalakamut

Koydenpunonta_Nilsby.jpg Repslagning, att göra rep, har varit ett viktigt hantverk genom tiderna. Rep är något som används mycket än idag, speciellt i skärgården där man rör sig med båtar. Repslagning är också något som barn i alla åldrar kan vara med om. De allra minsta barnen kan med hjälp av en vuxen snurra veven på repslagningsmaskinen, medan förskolebarn kan tillverka ett helt hopprep nästan på egen hand.

Gäddan och gängets skärgårdskulturlabb har skaffat en repslagningsmaskin av repslagaren Mikko Snellman. Barngrupperna inom småbarnspedagogiken får nästa verksamhetsår boka och använda repslagningsmaskinen. Jutegarnet som kommer med repslagningsmaskinen är från Ulvilan köysipunomo.

Under våren har Gäddan och gänget testat repslagningsmaskinen. Hopprep har tillverkats tillsammans med Nilsby och Pjukala förskolor, samt Knattebo daghems båda grupper. Med Houtskärs daghem besökte vi Houtskärs Skärgårdsmuseum och slog rep bland träbåtarna, samtidigt som vi bekantade oss med en lite äldre repslagningsmaskin.

En instruktionsvideo har också filmats, med Knattebo förskolas barn i huvudrollerna. Se Repslagning med Gäddan och gänget-instruktionsvideo.

Bild: Vi gör rep av bomullsgarn med Nilsby förskola

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp