Mene sisältöön


Houtskari lyhyesti

Fritidsboendeforum 014.JPG


Houtskari – jotain enemmän

Houtskarissa on monia poikkeuksellisia asioita – luonto, murre, kulttuuri, pienyhteisö, liikenneyhteydet – ja saatammepa me täällä asuvatkin olla joskus vähän poikkeuksellisia.

Seljakämmekkä ja haahka

Hieno symboli Houtskarille on pitäjäkukkamme seljakämmekkä, ruotsiksi Adam och Eva (Dactylorhiza latifolia). 

Seljakämmekkä on tavallinen kasvi Ahvenanmaan maakunnassa, mutta idempänä se on harvinainen. Houtskarissa sitä esiintyy useilla eri paikoilla, paikoittain runsaanakin. Erityisen hienoja kasvustoja on Jungfruskärillä. Seljakämmeköistä on keltainen ja punainen muoto ja ne kasvavat usein samoissa paikoissa.

adam och eva.jpgejdern.jpgTämä harvinainen symbolimme on saanut seurakseen haahkan, joka on valittu Houtskarin pitäjälinnuksi. Haahka ei puolestaan ole harvinainen lintu, mutta hieno Houtskarin linnuston edustaja. Koirashaahkan helposti tunnistettava ääni, "auo-auuo", luo yhdessä naarashaahkan "gok-gok-gokotuksen" kanssa kevääseen ihastuttavan äänimaailman. Myös haahkojen ulkonäkö, erityisesti koiraiden kaunis höyhenasu, tekee niistä hyvän symbolin.
Yhtä tärkeä kuin haahkojen ulkoinen kauneus on niiden perinteinen merkitys. Haahka on aikojen saatossa tuonut tervetulleen ja tarpeellisen lisän houtskarilaisten ravintoon, erityisesti keväisin. Kevätpyynti on nykyisin hyvin kiistanalainen ja tiukasti säädelty. Me saaristossa asuvat koemme sen yhä tärkeäksi ja eläväksi perinteeksi, jota vaalimme.  

Houtskarin kylät

Houtskarissa on useita elinvoimaisia kyliä. Monet niistä ovat edelleen perinteisiä ”rykelmäkyliä”. Etenkin Hyppeis ja Björkö ovat tunnettuja kauniista venevajoistaan.
Kyläluettelo: Näsby (joka on Houtskarin kirkonkylä), Storpensar, Saverkeit, Kittuis, Medelby, Hönsnäs, Berghamn, Träsk, Jervis, Hyppeis, Roslax, Kivimo, Björkö, Mossala, Äpplö ja Nåtö.

Lähestulkoon joka kylään pystytetään juhannusaattona juhannussalko. Salko koristellaan lehvillä ja ruoholla ja siihen lisätään erilaisia symboleja, kuten kuusta, veneitä ja pyörivä ”aurinko”. Yksikään salko ei ole toisensa kaltainen, jokaisella kylällä on omat perinteensä. Vastaavanlaista juhannussalon koristelu- ja pystytysperinnettä pidetään yllä Iniössä ja Ahvenanmaan kunnissa. 

Perunoita ja tomaatteja

Houtskarissa ei ole paljon suuria yhtenäisiä peltoja. Saaristoluonto on sen sijaan kuin tilkkutäkki metsää, kalliota, suota, peltoa ja vesistöä. Nykypäivän vaatimukset suurista tehokkaista yksiköistä eivät tee saaristolaismaanviljelijän elämää helpoksi. Yksi selviytymistapa on erikoisviljelyyn panostaminen. Houtskari on tunnettu aikaisista ja hyvistä varhaisperunoistaan.

Varhain keväisin monissa kylissä näyttää siltä kuin pellot olisivat lumen peitossa, mutta näkymä pettää. Välkehtivät pellot ovat katettuja perunaviljelmiä.

Tomaatit ovat toinen suuri ”vientiartikkeli” ja niitä viljellään nykyisin ympäri vuoden. Muita viljeltäviä erikoiskasveja ovat muun muassa jäävuorisalaatti ja omenat. 

Talonpoikaispurjehdukset

Houtskarissa on paljon kauniita talonpoikaisveneitä. Useimmat niistä ovat vanhoja veneitä, jotka aikaisemmin ovat olleet käyttöveneitä, mutta uusiakin veneitä on rakennettu. Houtskarissa tai lähiseudulla järjestetään kesäisin talonpoikaispurjehduskilpailut lähes joka viikonloppu. 

Houtskarin talonpoikaispurjehtijoiden yhdistys Houtskärs allmogeseglare rf kokoaa yhteen talonpoikaisveneharrastajat ja toimii vuosittain Houtskarin päivien yhteydessä järjestettävän purjehduskilpailun järjestäjänä. Myös Houtskärs båtklubb järjestää vuosittain purjehduskilpailun, Trollbergin purjehduksen.

Sivun alkuun