Till innehålletKort om Nagu

Nagu hamn2011-4 015.JPG 

Välkommen till Nagu - ett levande skärgårdssamhälle!


Nagu är ett charmerande kommunområde i Pargas stad i Åbolands skärgård, mitt emellan Helsingfors och Stockholm. Nagu ligger 50 km från Åbo. Till Nagu kommer man längs Skärgårdsvägen över en landsvägsfärja, eller havsvägen. 

Nagu består av två huvudöar samt av 3000 mindre öar, kobbar och skär. Kännetecknande för orten är den stora unika arkipelagen med små och större öar. På en del av öarna i ytterskärgården bor människor året runt.  Årstidernas växlingar ute i skärgården skapar en livsstil som är mycket speciell och inspirerande.  Det är lätt att förälska sig i Nagu, det kan de drygt 10 000 invånarna sommartid och likaså de 1500 fast bosatta intyga.

Befolkningen i Nagu är till ca 70 % svenskspråkig. 

Den kommunala och den privata servicen är väl utvecklad och en mångsidig fritidssysselsättning finns att tillgå.

Lantbruket och turismen är viktiga näringar i Nagu, den service och de varor som produceras i Nagu är av hög kvalitet. 

Nagu har många populära och sevärda båt- och gästhamnar. I Nagu gästhamn och på Kyrkbacken finns det hotell, restauranger, pizzeria, flera försäljningsbodar, fiskförsäljning, caféer, grillkiosk, m.m. 

För den kulturintresserade är Nagu medeltida gråstenskyrka med sin unika Schwanorgel från 1791 och Själö träkyrka från tiden då Själö fungerade som en förvisningsort för spetälska, värda ett besök. I Sjöfartshuset på Kyrkbacken, intill gästhamnen finns bl.a. modellbyggare Åke Sandvalls fartygsmodeller utställda. 

Matkulturen i Nagu, som inkluderar härlig nypotatis och fiskprodukter, är något som varje besökare i Nagu bör smaka på. 

Det är omöjligt att bli "mätt" på naturen i Nagu, variationerna är oändliga. Nagu har innerskärgårdens lummiga landskap och den yttre skärgårdens karga klippor. 

Välkommen till Nagu!
I Nagu kan du leva, bo och arbeta och må bra. Nagu är en livsstil!


Upp