Mene sisältöönNäe ja koe


Näkemisen ja kokemisen arvoista

Nauvossa voi erityisesti kesäisin tuntea olevansa jollain pienellä paikkakunnalla Etelä-Euroopassa. Keskusta kirkon seudun ja vierassataman kainalossa vilisee paikkakuntalaisia, vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita läheltä ja kaukaa. Keskusta ja vierassatama sekä sataman myyntikojut, ravintolat, kahvilat, näyttelyt ja muut ovat vierailun arvoisia.

Nauvon kirkko

1400-luvulta peräisin oleva keskiaikainen harmaakivikirkko on pyhitetty Pyhälle Olaville. Kirkon urut ovat kuuluisat, vuodelta 1791 peräisin olevat Schwan-urut. Kirkko on tunnettu hyvästä akustiikastaan. Käy Nauvon kappeliseurakunnan sivuilla http://www.vafo.fi/nagu, jos haluat tietää kirkon toiminnasta lisää.

 

Kuva Annemo Palmroos-Broos
Nauvon kirkko


 

Kuva Annemo Palmroos-Broos
Nauvon kirkko sisäpuolelta

Nauvon kirkko sisäpuolelta

 

Kuva Annemo Palmroos
Swahn urut

Nauvon kirkon Schwan-urut


Seilin kirkko

Nykyinen puukirkko on rakennettu 1730-luvulla. Kirkko on ristikirkko, jonka pohjoinen ja eteläinen sakara ovat kapeammat. Seilin kirkko on tunnettu ajalta, jolloin Seilin saari toimi spitaalisten karkotuspaikkana.

 


Nötön kirkko

Abrahamin kappeli eli nykyinen Nötön kirkko vihittiin heinäkuun toisena päivänä 1757. Kirkko sai nimensä pitäjän kirkkoherran Abraham Miödh vanhemman mukaan. Nötön kirkko on rakennettu pitkänomaiseen kahdeksankulmaiseen muotoon, ja siinä on korkea aumakatto, jossa on taitteet kaikilla puolilla. Muoto soveltui erityisesti pieniin kirkkoihin, ja tästä syystä näin rakennettuja kirkkoja on rannikkoseuduilla ja saaristossa.

Kuva Annemo Palmroos-Broos
Nötön kirkko
 

Nötön kirkko

Kuva Annemo Palmroos-Broos
Nötön kirkko sisäpuolelta
 

Nötön kirkko sisäpuolelta.


Nauvon merenkulkutalo

Merenkulkutalo sijaitsee vierassataman tuntumassa entisessä Postin talossa. Merenkulkutalo avasi ovensa 30.6.2010, ja talossa esitellään merenkulun merkitystä Nauvolle sekä sanoin että kuvin 1800-luvun alusta meidän päiviimme. Maamme merenkulun painopiste oli 1800-luvun puolivälistä lähtien Turunmaan saaristossa, ja koko pitäjä aina säätyläisistä torppareihin oli osallisena vilkkaassa merenkulussa. Nauvo oli 1800-luvulla maamme suurin purjehduspitäjä alusten vetoisuuden perusteella tarkasteltuna, ja uusia purjelaivoja rakennettiin vuosittain. Näyttelyt kertovat sanoin ja kuvin laivanrakennuksesta, aluksista, varustamoista ja miehistöistä.

1800–1900-lukujen vaihteessa purjealukset saivat pikkuhiljaa kilpailijoikseen höyryalukset, ja mantereen ja Nauvon välille perustettiin säännölliset saaristoyhteydet. Moni muistaa vieläkin höyryalus Östernin ja monia muistoja herättää myös autolautta Fix. Näyttelyssä pääset tutustumaan alusten historiaan ja myös pienoismallien rakentajan Åke Sandvallin pienoismallit molemmista aluksista ovat esillä näyttelyssä. Yksi merenkulkutalon huoneista on omistettu Åke Sandvallin elämälle ja pienoismalleille, ja esillä on myös useita Sandvallin rakentamia pienoismalleja.

Tekstit ja kuvat kertovat myös, millaista on työskennellä merenkulun parissa 2000-luvulla, ja AIS-tietojen avulla kävijät voivat seurata alusten liikkeitä reaaliajassa. 

Merikeskus Forum Marinum ja Åbo Akademin Merihistorian laitos ovat tuottaneet kesän erikoisnäyttelyn Nauvon merenkulkutalossa. Näyttelyssä tarkastellaan merenkulkijaperheiden arkea perheenjäsenten välisen kirjeenvaihdon ja muistelmien avulla.Tässä näyttelyssä keskitytään eritoten nauvolaisen merikapteenin Mats Viktor Lindellin (1829-1884) sekä hänen vaimonsa Lovisa Vilhelmiinan, syntynyt Fagerström (1831-1872), väliseen kirjeenvaihtoon. Vilhelmina oli Wäcklaxin kartanon tytär ja tilan hoito siirtyi Vilhelminalle ja Viktorille.

Tämän kesän toinen erikoisnäyttely on nimeltään "Lågskärin majakka vuonna 1920”. Näyttelyn on tuottanut Kenneth Sjölund, jonka perhe on asunut ja työskennellyt Lågskärin majakassa Ahvenanmaan eteläosassa.

Avoinna

  • 10.6. - 10.8. ti-su klo 11 - 18
  • 12.8. - 31.8 . ti-su klo 11 - 16

Pääsymaksu 3 €/aikuinen, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Osoite: Kirkkopolku 3, 21660 Nauvo, puh. +358 (0)2 410 6600.

Kuva Annemo Palmroos-Broos
Nauvon merenkulkutalo
 
Sivun alkuun