Mene sisältöön


Uimavesien valvonta

Yleisten uimarantojen ja uimahallien veden laadun valvonta kuuluu kunnan terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin. Valvonta ei kohdistu vain veteen, vaan samalla tarkastetaan myös tilat, rakenteet ja laitteet ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa uimareille.

Paraisten uimarantojen veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti. Kesä-, heinä- ja elokuussa otetaan yksi näyte kuukaudessa. Uimavesi on bakteriologisesta näkökulmasta pääsääntöisesti ollut hyvä. Uimavesinäytteiden tulokset ovat Paraisten kaupungin viherosaston toimesta kesällä nähtävissä yleisten uimarantojen ilmoitustauluilla.

Sinilevät kuuluvat luontaisesti kaikkien vesien elinyhteisöön. Levien kasvulle suotuisa lämpötila ja sääolosuhteet aiheuttavat erityisesti runsasravinteisissa vesissä sinilevien lisääntymistä ja nousemista veden pinnalle ns. sinileväkukinnaksi. Se näyttää vihreältä puurolta tai maalilta, ja hajoaa kosketeltaessa tai tuulen ja aaltojen vaikutuksesta. Jos uimarantatarkastuksilla havaitaan runsaasti sinilevää, kyseiselle rannalle viedään asiaa käsittelevä tiedote. Sinilevät saattavat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Tästä syystä uimarannan käyttäjiä kehotetaan välttämään uimista vedessä, jos siinä on havaittavissa sinileväkukintaa. On myös syytä vahtia, etteivät pienet lapset saa vettä ja sitä kautta mahdollisesti myös levää suuhunsa.

Sivun alkuun