Mene sisältöön


Nauvon merenkulkutalo

nagu 072.JPGNauvon merenkulkutalo aloitti toimintansa kesällä 2010.

Merenkulkunäyttely esittelee paikkakunnan ylväitä merenkulkuperinteitä 1800-luvun alusta tähän päivään asti. Maamme merenkulun painopiste oli 1800-luvun puolivälistä lähtien Turunmaan saaristossa, ja koko pitäjä aina säätyläisistä torppareihin oli osallisena vilkkaassa merenkulussa. Nauvo oli 1800-luvulla maamme suurin purjehduspitäjä alusten vetoisuuden perusteella tarkasteltuna, ja uusia purjelaivoja rakennettiin vuosittain. Näyttely kertoo sanoin ja kuvin laivanrakennuksesta, aluksista, varustamoista ja miehistöistä.

1800–1900-lukujen vaihteessa purjealukset saivat pikkuhiljaa kilpailijoikseen höyryalukset, ja mantereen ja Nauvon välille perustettiin säännölliset saaristoyhteydet. Moni muistaa vieläkin höyryalus Östernin ja monia muistoja herättää myös autolautta Fix. Näyttelyssä pääset tutustumaan alusten historiaan ja myös pienoismallien rakentajan Åke Sandvallin pienoismallit molemmista aluksista ovat esillä näyttelyssä.

Näyttelyssä on omistettu kokonainen huone pienoismallirakentaja Åke Sandvallin elämäntyölle ja esillä on useita hänen rakentamiaan pienoismalleja, kuten esimerkiksi kaljaasi Svan, pelastusalus Protector, rahtialus Wiiri ja rannikkotankkeri Esso Finlandia.

Nauvon 1900-luvun merenkulkua edustavat näyttelyssä Paulinin varustamo-osakeyhtiö, Engship-varustamo ja Delfin Cruises. Tekstit ja kuvat kertovat myös, millaista on työskennellä merenkulun parissa 2000-luvulla, ja AIS-tietojen avulla kävijät voivat seurata alusten liikkeitä reaaliajassa.

Kesäkauden aikana Merenkulkutalo on auki ja paikalla on opas. Merenkulkutalo on avoinna talviaikana sopimuksen mukaan. Ryhmävaraukset aukioloaikojen ulkopuolella hoitaa Suomen Saaristovaraus +358 (0)2 410 6600. 

Näyttelytoiminta on Paraisten museotoimen toteuttama. Näyttelyihin littyvissä asioissa tai erikoisopastuksissa tulee olla yhteydessä museohenkilökuntaan. Museoamanuenssi Anne Bergströmiin 050 596 2112/ etunimi.sukunimi@parainen.fi

Avoinna 2019:
11.6–11.8 ti–su klo 11-18
13.8–31.8 ti–su klo 11-16

Suljettu juhannuksena 21-23.6.2019.

Näyttelyt:

Kapteenintauluja saaristolaiskytköksillä.

Viking – ensimmäinen oikea Suomen ja Ruotsin väliä liikennöinyt autolautta.

Herttuatar ja kaptenska. 30-luvun elämää nelimastoisella Herzogin Cecilie-parkilla Pamela Erikssonin valokuvaamana.

Etsi laivatonttu lapsille


Pääsymaksu  4€. Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Osoite: Kirkkopolku 3, 21600 Nauvo

Kotisivu

Sivun alkuun